Salord Ripoll, Josefina

Josefina Salord Ripoll (Ciutadella, 1955). Filòloga i historiadora de la cultura. Catedràtica de llengua i literatura catalanes a l’IES Joan Ramis i ramis (Maó). Com a investigadora de la història cultural menorquina, n’ha publicat articles a Revista de Menorca, Publicacions des Born, Randa i Serra d’Or, entre d’altres. És una gran estudiosa de la Il·lustració menorquina i ha participat en la coordinació i redacció de diversos volums d’estudis sobre J. Ramis, A. Febrer i Cardona i J.M. Quadrado. Ha col·laborat en el Diccionari del teatre a les Illes Balears (2003 i 2006), el Diccionari d’historiografia catalana (2003) i el Diccionari de la literatura catalana (2008). És membre fundadora de l’Institut Menorquí d’Estudis i en presideix el Consell Científic. És sòcia activa de l’Ateneu de Maó i del Cercle Artístic de Ciutadella, a més de membre corresponent de la Societat Verdaguer i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. el 2005 va rebre el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.

Obres publicades

Estudis literaris
Història de la invenci,o de nostra Senyora del Toro, comledia pastoral menorquina del XVII : Entre el teatre tradicional de devocio mariana i el sainet.
Maó: Consell Insular de Menorca, 1981
La fortalesa activa: Antoni Roig dins els seus sermons. Ciutadella: Nura, 1989
Joan Ramis i Ramis (amb Àngel Mifsud Ciscar I Isabel Timoner Llobera). Palma: Govern Balear-Conselleria de Cultura, 1999
Els filòlegs menorquins i l’Institut d’Estudis Catalans. Barcelona : Institut d’Estudis Catalans, 2003
La il·lustració a Menorca. Palma: Documenta Balear, 2010

Proses
Paisatge endins.
(Amb il·lustracions de Minu San Martín Aróstegui). Menorca: “Sa Nostra”, 1993

L’autora a la Viquipèdia
Entrada a la Gran Enciclopèdia Catalana

A %d bloguers els agrada això: